Płocie marynowane w białym winie: przepis na przekąskę z płotek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Płocie marynowane w białym winie to wykwintna przekąska z popularnych płotek. Płocie można podać na przystawkę lub jako samodzielne danie. Marynowane płotki doskonale smakują z sałatką jarzynową.
Polecamy również: Płocie smażone po wędkarsku - przepis na chrupiące płotki oraz Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek
SKŁADNIKI
- 10 dużych płoci
- 2 duże marchewki pokrajane w kostkę
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- 2 liście laurowe
- 15 ziaren pieprzu
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 2/3 szklanki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płocie sprawić, umyć, osączyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę, marchew, liście laurowe, ziarna pieprzu zalać winem z octem winnym, posolić, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Zalewą z jarzynami i przyprawami zalać ryby, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, dusić pod przykryciem 10-15 minut.
- Wystudzić, wstawić pod przykryciem do lodówki na 48 godzin.
- Podawać z ziemniakami z wody lub sałatką jarzynową razem ze szklanką piwa.