Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

2021-10-30
Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani
Autor: Shutterstock Pożywny rosół z lanym jajkiem rozgrzewa i syci
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Aromatyczny rosół drobiowy z lanym jajkiem to pożywny posiłek popularny na Dalekim Wschodzie. Przygotowanie jest banalnie proste. Ważne żeby lać rozmącone jajka na wrzący rosół i energicznie mieszać. W ten sposób powstają cienkie jajeczne kłaczki, coś na kształt lanych klusek. Pożywny rosół zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować rosół ze startym imbirem i sosem sojowym.
  • Do gotującego się rosołu dodać mieszaninę wody i mąki ziemniaczanej. Zamieszać i zagotować.
  • Do wrzącego rosołu wlać powoli rozmącone jajka, energicznie mieszając zupę za pomocą trzepaczki lub mątewki.
  • Na koniec dodać pokrojony szczypiorek.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

GALERIA: 12 przepisów na rosół. Sprawdź!