Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Azjatycki rosół z lanym jajkiem: sycący, prosty i tani

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywny rosół z lanym jajkiem rozgrzewa i syci

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny rosół drobiowy z lanym jajkiem to pożywny posiłek popularny na Dalekim Wschodzie. Przygotowanie jest banalnie proste. Ważne żeby lać rozmącone jajka na wrzący rosół i energicznie mieszać. W ten sposób powstają cienkie jajeczne kłaczki, coś na kształt lanych klusek. Pożywny rosół zaspokoi głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. 

Składniki

  • 1 l rosołu z kurczaka lub innego bulionu drobiowego

  • 1 łyżeczka świeżego imbiru startego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 łyżki wody

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka, rozmącone, lekko ubite

  • 1 chudy pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotować rosół ze startym imbirem i sosem sojowym.

  • Do gotującego się rosołu dodać mieszaninę wody i mąki ziemniaczanej. Zamieszać i zagotować.

  • Do wrzącego rosołu wlać powoli rozmącone jajka, energicznie mieszając zupę za pomocą trzepaczki lub mątewki.

  • Na koniec dodać pokrojony szczypiorek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5