Sałatka jajeczna w rulonach naleśnikowych - oryginalna wielkanocna przystawka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na sałatkę jajeczną zawijaną w rulony naleśnikowe wymyślił znany szef kuchni Robert Muzyczka specjalnie na wielkanocny stół. Rulony kroimy na mniejsze porcje i serwujemy na półmisku. Wyglądają i smakują zachwycająco.
Polecamy też:
Sałatka z jajkami przepiórczymi i kurczakiem
Nieziemska sałatka z kiełbasy, jajek, sera i kukurydzy w 10 minut
Słodko-kwaśna sałatka z jajkami i rodzynkami
Sałatka z młodym szczawiem i jajkiem
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 0,5l mleka
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- sól, cukier do smaku
- olej do smażenia
- Farsz:
- 100 g sera żółtego
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych
- 1 pęczek szczypiorku
- ¼ główki sałaty lodowej
- 2 jajka na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Usmażyć na odrobinie oleju duże naleśniki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, ogórki, pieczarki i jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekany szczypiorek, majonez, śmietanę, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
- Na naleśniki nałożyć powstały farsz, na farsz ułożyć sałatę lodową pokrojoną w paseczki, ugotowane jajka i ciasno zwinąć. Pokroić na cząstki i polać sosem koperkowym.