Sałata lodowa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Sałata lodowa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałata lodowa to jedno najpopularniejszych warzyw.

Sałata lodowa, zwana także kruchą, to jeden z najpopularniejszych gatunków sałat na naszym stole. Ma wiele zalet. Można ją kupić przez cały rok, długo przechowywać w lodówce, kroić nożem. Smaczna jako samodzielne warzywo, doskonała w sałatkach, idealna do kanapek. Dowiedz się więcej o sałacie lodowej. 

Pochodzenie sałaty lodowej

Sałata lodowa prawdopodobnie pochodzi jak większość sałat głowiastych z basenu Morza Śródziemnego. Swoją nazwę zawdzięcza kruchym liściom, które przy gryzieniu wydają dźwięk kojarzący się z łamaniem, pękaniem lodu. Obecnie sałata lodowa uprawiana jest na wszystkich kontynentach. 

Właściwości sałaty lodowej

Sałata lodowa ma okrągłą główkę, która jest stosunkowo duża i ciężka. Ma dużo wody, dzięki czemu zachowuje swoją świeżość bardzo długo, z powodzeniem można ją trzymać w lodówce. Nawet po kilkunastu dniach przechowywania nie traci swoich wartości. Sałata lodowa jest jedynym rodzajem sałaty, którą można kroić nożem. Inne rodzaje tego sałat są bardzo delikatne i wymagają rwania na kawałki palcami.

Wartość odżywcza

Sałata lodowa ma niewiele kalorii. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie. Sałata lodowa zawiera witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten. Jest dobrym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Obecny w niej jod poprawia przemianę materii. Do tego listki sałaty są bogate w anytyoksydanty, które skutecznie „rozprawiają się” z wolnymi rodnikami, a więc tym samym przeciwdziałają pojawianiu się pierwszych oznak starzenia. Sałata lodowa ma także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i działa lekko uspokajająco.

Zastosowanie kulinarne

Liście sałaty lodowej są grube, pofałdowane, w smaku delikatne, czasem wręcz słodkie. Chrupiące i kruche liście sałaty lodowej nadają się prawie do każdej sałatki. Pokrojone liście to idealny dodatek do kanapek w typie sandwiczy, czyli składanych z dwóch warstw pieczywa.

Polecamy przepis: Trzy sosy do zielonych sałat

Świeże liście sałaty lodowej doskonale smakują z ziołowym winegretem lub jogurtowym sosem. Sałata lodowa w zestawieniu ze świeżym ogórkiem, pomidorem i serem typu feta zamienia się w wyśmienitą sałatkę grecką. 

Polecamy przepis: Sałata lodowa, jajko, pomidory suszone, kapary i tuńczyk

Poszatkowane liście sałaty można dodawać do dań na ciepło, zarówno mięsnych, jak i rybnych. Doskonale nadaje się na zupy i do duszenia. 

Polecamy przepis: Sałata lodowa z cieciorką

Ocena: 3,5