Sprawdzony przepis na rydze smażone na maśle. Niezwykle proste danie, choć to prawdziwy rarytas

Przepis na rydze
Autor: Shutterstock Smażenie na maśle to najprostszy przepis na rydze.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. I nie potrzeba tu żadnych wymyślnych receptur ani egzotycznych dodatków. Wystarczą grzyby, masło i odrobina soli. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

SKŁADNIKI

  • 60 dag rydzów
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże, średniej wielkości rydze opłukać, odciąć trzonki, dokładnie osączyć.
  • Masło rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze i smażyć z obu stron na silnym ogniu.
  • Ułożyć na półmisku, osolić i posypać pieprzem. Gotowe!
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, czy umiesz rozróżniać grzyby jadalne od trujących

Beata Lekszycka
więcej