Sprawdzony przepis na rydze smażone na maśle. Niezwykle proste danie, choć to prawdziwy rarytas
2023-09-24
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. I nie potrzeba tu żadnych wymyślnych receptur ani egzotycznych dodatków. Wystarczą grzyby, masło i odrobina soli. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.
SKŁADNIKI
- 60 dag rydzów
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże, średniej wielkości rydze opłukać, odciąć trzonki, dokładnie osączyć.
- Masło rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze i smażyć z obu stron na silnym ogniu.
- Ułożyć na półmisku, osolić i posypać pieprzem. Gotowe!
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź, czy umiesz rozróżniać grzyby jadalne od trujących