Pieczona kapusta: smaczny dodatek do obiadu
Pieczona kapusta to smaczny dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować.
Pieczona kapusta jest bardzo smacznym dodatkiem. Jeśli chcemy podać ją do pieczonego mięsa, to wystarczy przyprawić kawałki kapusty i ułożyć obok pieczeni.
Polecamy także: Kapusta - dlaczego warto ją jeść? Zalety kapusty
Składniki dla 4-6 osób:
1 główka kapusty
1 papryczka chili
1 łyżka natki pietruszki lub natki kolendry
6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
sól i pieprz
Usunąć wierzchnie liście kapusty, wyciąć środek głąba, tak aby po pokrojeniu liści nie rozpadły się.
Główkę przeciąć na pół, a następnie każdą połówkę na jeszcze na trzy części
Oliwę zmiksować z posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.
Kapustę ułożyć na blasze do pieczenia i skropić połową oliwy z przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 60 minut.
Przed podaniem skropić pozostałą oliwą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska