Pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką z grilla: dobry przepis
2023-04-24
łatwy
40 min
4
Pieczarki z grilla to bardzo smaczne i proste danie. Pieczarki można faszerować na wiele sposobów – tym razem podajemy przepis na pieczarki nadziewane czosnkiem i pietruszką.
SKŁADNIKI
- 16 pieczarek (na grilla najlepiej wybrać pieczarki z dużymi kapeluszami)
- 4–5 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej (w wersji light oczywiście bez)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy nóżki tuż przy kapeluszach (kapelusze odkładamy).
- Nóżki pieczarek i cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ wtedy staje się gorzki).
- Dodajemy pokrojone pieczarki, bułkę tartą i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jak pieczarki zmiękną, ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek i układamy je na grillu. Pieczarki grilujemy ok. 20 min.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Szukaj nowych smaków
- Powyższy przepis na nadziewane pieczarki z grilla można modyfikować na różne sposoby. Do farszu możemy dodać np. paprykę, która bardzo dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami (wtedy najlepiej jest zrezygnować z bułki tartej).
- Grillowane pieczarki doskonale smakują również z serem, zarówno żółtym, jak i z białym (twarogowym).
- Ser możemy dodać do farszu lub posypać pieczarki na wierzchu.
Dla amatorów czosnku jako dodatek polecamy sos czosnkowy, który przygotowujemy z jogurtu greckiego (jako dodatek możemy zastosować koperek), czosnku, soli oraz pieprzu.