Krewetki w sosie z czarnych jagód

2021-03-29
Krewetki w sosie z czarnych jagód
Autor: Shutterstock Krewetki w sosie z czarnych jagód to oryginalny przepis na przystawkę.
łatwy
30 min
4

Krewetki w sosie z czarnych jagód to wysmakowana przystawka, która zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg oczyszczonych krewetek
  • 1 litr bulionu
  • 3 szklanki czarnych jagód
  • szklanka cukru
  • szklanka wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki ugotować w bulionie, wyjąć i ostudzić.
  • Wymieszać wodę, cukier, mąkę, sok z cytryny i sól i zagotować.
  • Do roztworu dodać jagody i gotować na małym ogniu  ok. 10 minut.
  • Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim krewetki.