Focaccia z rozmarynem: przepis na domowe pieczywo

2022-03-17
Focaccia z rozmarynem: przepis na domowe pieczywo
Autor: Shutterstock.com Focaccia z rozmarynem: przepis na domowe pieczywo
średni
60 min
4

Focaccia to rodzaj pieczywa, które w kuchni włoskiej jest podawane wraz z oliwą z oliwek przed głównym posiłkiem. Nie każdy też wie, że ciasto do pizzy bez dodatków, jedynie oprószone solą z dodatkiem ziół to właśnie focaccia.

SKŁADNIKI

  • ok. 800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
  • 1,5 łyżki drożdży (suche)
  • ok. 2 szklanki ciepłej wody (30ºC)
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki soli
  • dodatki: pęczek świeżego rozmarynu (ok. 4 łyżek posiekanego), 2 łyżeczki gruboziarnistej soli, oliwki czarne (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. 5 minut. Następnie do zawiesiny dodać pozostałą część wody, oliwę i wymieszać.
  • Do masy dodać połowę mąki uprzednio wymieszanej z solą oraz połowę rozmarynu. Wymieszać, a następnie dodać pozostałą część mąki i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwarte.
  • Następnie ponownie wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto będzie za suche możemy dodać więcej ciepłej wody.
  • Nieco wilgotne i elastyczne ciasto uformować w kulę na stolnicy wysypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut w naoliwionej misce (obtaczamy w oliwie również ciasto). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i znów zostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wówczas dzielimy je na dwie części i formujemy kule (jeśli chcemy mieć mniejsze bułeczki, wówczas dzielimy na więcej części).
  • Tak przygotowane porcje wkładamy do naoliwionych, plastikowych torebek, zamykamy szczelnie i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto musi uzyskać temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je ok. 1,5 godziny przed pieczeniem, układamy na oprószonym blacie, posypujemy wierzch mąką, przykrywamy folią i czekamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 230ºC. Przed wyłożeniem ciasta blachę oprószamy mąką. Ciasto rozciągamy na placki (ok. 25 cm) i zostawiamy na 10 minut.
  • Następnie układamy na blasze i smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą. Posypujemy pozostałym rozmarynem (delikatnie wpychając go palcami w ciasto). Pieczemy ok. 20 minut. Chlebek powinien być rumiany.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować ponownie oliwą. Pieczywo idealnie smakuje samo, ale może również stanowić bazę do różnego rodzaju kanapek.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

21 przepisów na pyszny domowy chleb