Mniszek lekarski - właściwości i zatosowania mlecza. Jak zrobić herbatkę z mniszka?
Mniszek lekarski to wieloletnia bylina dorastająca do 50 cm wysokości, którama głęboko wycięte liście i kwitnie od kwietnia do sierpnia. Po przekwitnięciu z jego kwiatostanu tworzy się puchowa kula, rozsypująca się przy dmuchnięciu. Cała roślina zawiera gęsty, lepki sok mleczny. Jak wskazuje jego nazwa - lekarski - mniszek ma wiele walorów prozdrowotnych i leczniczych.
Spis treści
- Mniszek lekarski - właściwości
- Mlecz - zbiory
- Mlecz - zastosowanie
- Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur
Mniszek lekarski - właściwości
Mniszek należy do roślin oczyszczających organizm i wzmacniających jego odporność – zapobiega awitaminozie i alergii, obniża poziom cholesterolu. Najwięcej substancji biologicznie aktywnych znajduje się w korzeniach. I właśnie z korzeni oraz z liści przyrządza się herbatkę.
Korzenie mniszka działają żółciopędnie, żółciotwórczo, moczopędnie, poprawiają pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się je przy dolegliwościach wątroby, ale pod warunkiem, że drogi żółciowe są drożne, bowiem przy kamicy pęcherzyka żółciowego mogą się nasilić związane z nią dolegliwości. Dobrze jest natomiast stosować mniszek lekarski po przebytej żółtaczce i przy marskości wątroby.
Zarówno korzenie, jak i liście oraz łodygi mniszka wspomagają wszelkie kuracje oczyszczające organizm z toksyn i złogów oraz wzmacniają organizm – dlatego warto po nie sięgnąć przed zimą, jeszcze przed sezonem przeziębieniowo-grypowym. Z powodu działania oczyszczającego herbata z mniszka polecana jest również osobom z problemami skórnymi. A poprzez działanie moczopędne napar z liści i korzenia mlecza pomaga pozbyć się z organizmu zbędnych płynów, dlatego stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Mlecz - zbiory
Kwiatostany mleczu zbieramy po całkowitym rozwinięciu. Korzenie wykopujemy jesienią. Suszymy w przewiewnym, ocienionym miejscu.
Mlecz - zastosowanie
- Odwar: 1 łyżeczkę rozdrobnionych korzeni zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 - 10 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 -3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.
- Herbatka z mniszka: 1 łyżkę kwiatów zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 20 minut. Po odcedzeniu pijemy 2 razy dziennie po szklance.
- Okłady: posiekane liście i kwiaty zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, ciepłą papkę nakładamy na gazę i okładamy nią chore miejsca.
- Sok: świeże liście i łodygi przepuszczamy przez sokowirówkę, zażywamy 2 - 4 łyżki stołowe soku dziennie.
- W kuchni: świeże liście mlecza dodajemy do sałatek. Wysuszony, sproszkowany korzeń stosować można jako substytut kawy, a z liści i kwiatów mlecza można zrobić wino mniszkowe.
Polecamy przepisy:
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego, naturalny lek na przeziębienie?
Kwiaty w cieście - przepis na kwiaty mniszka lekarskiego w cieście naleśnikowym
Zapiekanka z cukinii z mniszkiem i z sosem pomidorowym