Kandyzowana skórka pomaranczowa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kandyzowana skórka pomarańczowa przydaje się wszędzie tam, gdzie chcemy nadać potrawie niesamowitego aromatu pomarańczy. Masa sernikowa, lukier na makowcu, ozdoba tortu - wszędzie tam spełni swoją rolę. Przygotowanie jej w domu jest łatwe i nie marnujemy żadnej jadalnej części owocu. Modny trend "zero waste" w naszej kuchni.
Jeśli w czasie gotowania skórka zacznie przywierać do spodu naczynia, podlej ją odrobiną wody.
SKŁADNIKI
- 4 pomarańcze
- szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze dokładnie wyszorować, a następnie sparzyć wrzątkiem. Obrać je lub wycisnąć sok wyciskarką do cytrusów.
- Małym, ostrym nożykiem oczyścić skórki z wewnętrznej, białej warstwy, tak aby pozostała jedynie cieniutka warstwa zewnętrzna. Pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.
- Skórki wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok pół godziny. Pilnować, aby nie przywarły.
- Gotową skórkę wystudzić, przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.