Dżem z truskawek z dodatkiem żelfixu [przepis]

Dżem z truskawek z dodatkiem żelfixu [przepis]

Autor Zdjęcia: pixabay,com

Dodatek żelfiksu powoduje skracanie czasu gotowania dżemu

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dżem z truskawek można przyrządzić na kilka sposobów - także z użyciem żelfiksu. To bardzo wygodne rozwiązanie. Sprawdź, jak przygotować dżem truskawkowy krok po kroku.

Składniki

  • 3 kg truskawek

  • 0,5 kg cukru

  • 2 opakowania żelfixu 3:1

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki należy umyć, osuszyć, usunąć szypułki.

  • Połowę owoców zmiksować blenderem na gładki mus. Resztę truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców.

  • Wymieszać z żelfixami, postawić na gazie i zagotować.

  • Wsypać 0,5 kg cukru, zamieszać i gotować 2 minuty, ciągle mieszając.

  • Zdjąć z ognia i nalać do pełna do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 2,6