Pasta lubczykowa na zimę, czyli przepis na domowe maggi

2022-05-05
Pasta lubczykowa na zimę, czyli przepis na domowe maggi
Autor: Shutterstock Domowe maggi zrobisz łatwo i będziesz wiedzieć, co jesz
łatwy
15 min
4

Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa to świetny pomysł na zagospodarowanie bujnie rosnącego w ogrodzie lubczyku. Można ją oczywiście przygotować z naci lubczyku kupionej na targu. Warto poświęcić kilka minut i korzystając z obfitości ziół zaopatrzyć się w lubczykową pastę na zimę. 

Podstawą słynnej przyprawy maggi jest właśnie lubczyk, a właściwie wywar z jego  liści i łodyg. Ta aromatyczna roślina ma intensywny zapach dobrze znanego nam bulionu. Już w kuchni staropolskiej lubczyk stosowany był do przyprawiania zup i polewek. Przypisywano mu moc afrodyzjaku.

Podczas przygotowywania pasty z lubczyku ważne jest zachowanie proporcji. Na 1 część soli należy zużyć 7 części świeżych liści lubczyku. Tak przygotowana pasta nie psuje się, ale lepiej ją przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 140 g liści lubczyku razem z łodygami
  • 20 g soli kamiennej (dobrze zmineralizowanej, jak do kiszenia ogórków)
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w kamiennym moździerzu lub użyć elektrycznego blendera.
  • Rozcierać lub blendować liście dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania gładkiej pasty.
  • Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić, przechowywać w lodówce. Używać w miarę potrzeby. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Redakcja
więcej