Pasta lubczykowa na zimę, czyli przepis na domowe maggi
Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa to świetny pomysł na zagospodarowanie bujnie rosnącego w ogrodzie lubczyku. Można ją oczywiście przygotować z naci lubczyku kupionej na targu. Warto poświęcić kilka minut i korzystając z obfitości ziół zaopatrzyć się w lubczykową pastę na zimę.
Podstawą słynnej przyprawy maggi jest właśnie lubczyk, a właściwie wywar z jego liści i łodyg. Ta aromatyczna roślina ma intensywny zapach dobrze znanego nam bulionu. Już w kuchni staropolskiej lubczyk stosowany był do przyprawiania zup i polewek. Przypisywano mu moc afrodyzjaku.
Podczas przygotowywania pasty z lubczyku ważne jest zachowanie proporcji. Na 1 część soli należy zużyć 7 części świeżych liści lubczyku. Tak przygotowana pasta nie psuje się, ale lepiej ją przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 140 g liści lubczyku razem z łodygami
- 20 g soli kamiennej (dobrze zmineralizowanej, jak do kiszenia ogórków)
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w kamiennym moździerzu lub użyć elektrycznego blendera.
- Rozcierać lub blendować liście dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania gładkiej pasty.
- Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić, przechowywać w lodówce. Używać w miarę potrzeby.