Pasta z cukinii - idealna do mięs i pieczywa

Pasta z cukinii - idealna do mięs i pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z cukinii to doskonały pomysł na wykorzystanie tego  letniego warzywa, które ma zwyczaj plonować niezwykle obficie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pasta z cukinii świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Zamkniętą w słoiczku można przechowywać w lodówce przez miesiąc.

Składniki

  • 1 średnia cukinia

  • 1-2 cebule dymki lub 1 por – drobno posiekane

  • 1-2 ząbki czosnku – przeciśnięte

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut, aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak największej ilości soku.

  • W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startą cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji „marmolady” (20-30 minut).

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem. Gorącą przełożyć do słoika -zakręcić i wystudzić.

Ocena: 3,5