Cukinia zapiekana z pastą z jabłek i zielonego groszku

Cukinia zapiekana z pastą z jabłek i zielonego groszku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukinia z pastą z jabłek i zielonego groszku to smaczne danie bezmięsne lub przekąska. Danie smakuje najlepiej, jeśli przygotujemy je z młodych i niewielkich cukinii i kwaskowych jabłek.

Składniki

  • 4 nieduże młode cukinie

  • 1 cebula

  • 2 jabłka

  • 200 g orzechów laskowych

  • 100 g zielonego groszku

  • 1 łyżka posiekanej mięty

  • 1 cytryna

  • cukier

  • sól i pieprz

  • 4 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i wybrać nieco miąższu. Warzywa wrzucić na 3 minuty do wrzątku, wyjąć i zahartować zimną wodą.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać miętę, groszek i posiekany miąższ cukinii. Dusić 5 minut po czym dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko.

  • Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć dok. Sok i skórkę dodać do farszu. Dusić pod przykryciem kilka minut, a następnie zdjąć ognia i przestudzić.

  • Orzechy drobno posiekać i wymieszać z farszem, doprawić nadzienie solą, pieprzem i cukrem do smaku.

  • Cukinie nadziać i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Na każdą położyć wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na 25 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8