Papryka marynowana z miodem i czosnkiem

Papryka marynowana z miodem i czosnkiem

Autor Zdjęcia: Archiwum

Zimą marynowana papryka przyda się do mięs i kanapek. 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana może zostać przygotowana na wiele sposobów. Poznaj  jeden z nich  i przygotuj paprykę marynowaną z miodem i czosnkiem!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków.

  • Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w słoikach.

  • Do każdego słoika dodajemy przyprawy: 1-2 ząbki czosnku, 1 mały listek laurowy, 2 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 ziarnka pieprzu, pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz 1 łyżeczkę oleju.

  • Z wody, octu miodu, cukru i soli przygotowujemy zalewę, doprowadzając ją do wrzenia.

  • Gorącą zalewą zalewamy paprykę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10-15 minut. Tutaj podpowiadamy: Jak pasteryzować warzywa?

Ocena: 2,5