Papryka marynowana: przepis na marynatę z niską zawartością sodu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Papryka marynowana w occie ma licznych wielbicieli. W proponowanym przez nas przepisie znajduje się wyjątkowo mało soli, a więcej smaku. Tak przygotowaną paprykę mogą jeść wszystkie osoby na diecie niskosodowej.
Aby papryka nie rozpadła się w gotowaniu, bardzo ważne jest przestrzeganie czasu pasteryzacji oraz stopniowe schłodzenie słoików. Przy gwałtownym ochłodzeniu wody, zanurzone w niej słoiki popękają.
SKŁADNIKI
- 3 kg czerwonej papryki
- 1 1/2 litra wody
- 1/2 litra octu 10-procentowego
- 1 średnia marchewka pokrojona w talarki
- 3-4 listki laurowe
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka angielskiego ziela
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryką należy starannie umyć, wyciąć gniazda nasienne, ścinając piętki od strony szypułki, dokładnie odsączyć z wody.
- Zagotować wodę z octem, marchewką i przyprawami, wystudzić.
- Paprykę pociąć na paski, ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zamknąć słoiki.
- Słoiki wstawić do szerokiego garnka, zalać wodą tak, aby przykryła słoiki. Od chwili zawrzenia wody w garnku gotować na słabym ogniu 25 min. Słoje ochłodzić, wymieniając stopniowo wodę gorącą na zimną.
- Wystudzone słoiki opatrzyć nalepką z opisem i datą zamknięcia.