Domowy przecier z pomidorów, który bije sklepowe na głowę! Sprawdź, jak zrobić własny koncentrat pomidorowy na zimę

Koncentrat pomidorowy
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Domowy koncentrat z pomidorów przyda się zimą na zupę i sos
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Słoik domowego przecieru pomidorowego to smak lata zamknięty na zimowe dni, bez sztucznych dodatków, zagęstników i konserwantów. Wystarczą dobre pomidory, odrobina soli, szczypta cierpliwości i gotowe! Taki koncentrat nie tylko wygrywa smakiem ze sklepowym, ale i daje ci pełną kontrolę nad tym, co trafia na twój talerz. Idealny do zupy, sosu, gulaszu – sprawdzi się zawsze, gdy w kuchni liczy się smak.

Zastosowania domowego koncentratu pomidorowego

Domowy przecier pomidorowy można stosować to wszystkich tych dań, do których dotychczas używaliśmy sklepowego. Warto jednak pamiętać, je jest on delikatniejszy w smaku i mniej kwaśny, niż ten ze sklepowych półek. Dlatego jeśli zależy wam na wyjątkowej wyrazistości dania, można podkwasić je sokiem z cytryny lub odrobiną octu - najlepiej domowego, aby wyrównać smaki. Z takiego domowego przecieru wychodzi najlepsza pomidorowa na świecie. Można go dodawać do spaghetti, sosów, gulaszy warzywnych, przygotowywać z niego sosy i dipy, smarować nim kanapki. Pasuje do wszystkiego i ma fantastyczny smak świeżych pomidorów.

Zobacz także:

Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania

Przecier pomidorowy na szybko - gotowy w pół godziny

Domowy sok z pomidorów na zimę

Galeria: Przetwory z pomidorów koktajlowych - TOP 7 przepisów

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać.
  • Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy będą już miękkie, zmiksować za pomocą blendera.
  • Dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparował nadmiar płynu i przecier nabrał odpowiedniej gęstości.
  • Nakładać gorące do słoików, dodatkowo pasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowicie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować małe słoiki 10 minut, większe 15 minut.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej