Domowy przecier z pomidorów, który bije sklepowe na głowę! Sprawdź, jak zrobić własny koncentrat pomidorowy na zimę

Słoik domowego przecieru pomidorowego to smak lata zamknięty na zimowe dni, bez sztucznych dodatków, zagęstników i konserwantów. Wystarczą dobre pomidory, odrobina soli, szczypta cierpliwości i gotowe! Taki koncentrat nie tylko wygrywa smakiem ze sklepowym, ale i daje ci pełną kontrolę nad tym, co trafia na twój talerz. Idealny do zupy, sosu, gulaszu – sprawdzi się zawsze, gdy w kuchni liczy się smak.

Koncentrat pomidorowy

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Domowy koncentrat z pomidorów przyda się zimą na zupę i sos
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zastosowania domowego koncentratu pomidorowego

Domowy przecier pomidorowy można stosować to wszystkich tych dań, do których dotychczas używaliśmy sklepowego. Warto jednak pamiętać, je jest on delikatniejszy w smaku i mniej kwaśny, niż ten ze sklepowych półek. Dlatego jeśli zależy wam na wyjątkowej wyrazistości dania, można podkwasić je sokiem z cytryny lub odrobiną octu - najlepiej domowego, aby wyrównać smaki. Z takiego domowego przecieru wychodzi najlepsza pomidorowa na świecie. Można go dodawać do spaghetti, sosów, gulaszy warzywnych, przygotowywać z niego sosy i dipy, smarować nim kanapki. Pasuje do wszystkiego i ma fantastyczny smak świeżych pomidorów.

Zobacz także:

Domowy przecier pomidorowy bez pasteryzowania

Przecier pomidorowy na szybko - gotowy w pół godziny

Domowy sok z pomidorów na zimę

Galeria: Przetwory z pomidorów koktajlowych - TOP 7 przepisów

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać.
  • Pomidory przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy będą już miękkie, zmiksować za pomocą blendera.
  • Dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparował nadmiar płynu i przecier nabrał odpowiedniej gęstości.
  • Nakładać gorące do słoików, dodatkowo pasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowicie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować małe słoiki 10 minut, większe 15 minut.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...