Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis
2022-07-22
łatwy
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wiśnie kandyzowane świetnie nadają się jako dodatek do deserów i wszelkiego rodzaju ciast. Oczywiście można je jeść same zamiast cukierków. Czy wiesz, jak je zrobić? Poznaj szybki przepis na kandyzowane wiśnie.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram wiśni
- 0,5 litra wody
- 1,25 kilograma cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek należy wydrylować wiśnie. Następnie przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy te dwa składniki do momentu, aż syrop lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści.
- Do powstałego syropu wrzucamy wiśnie. Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut na wolnym ogniu - nie mieszamy - raczej lekko potrząsamy naczyniem, by wiśnie się nie rozpadły. Po tym czasie zostawiamy wiśnie do następnego dnia, przykryte pokrywką.
- Następnego dnia znowu stawiamy wiśnie na wolnym ogniu i gotujemy przez ok. 30 minut. Trzeba pilnować, aby nie rozgotować owoców.
- Po gotowaniu wiśnie odcedzamy. Gdy obciekną z syropu, zaczynamy proces suszenia. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Ustawiamy temperaturę 40–50ºC. Suszenie może trwać nawet kilka godzin. Co jakiś czas przewracamy wiśnie, aż przestaną się kleić, wtedy są gotowe.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Polecamy też:
Wiśnie w soku własnym - prosty przepis
Konfitura z wiśni w czerwonym winie z cynamonem