Sos z borówek amerykańskich z whisky: przepis na sos do dań grilowych

Sos z borówek amerykańskich z whisky: przepis na sos do dań grilowych

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Borówkę amerykańską można wykorzystać również do wytrawnych przetworów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Borówka amerykańska z whisky? Ależ tak. To jeden z ulubionych sosów Amerykanów. Owocowe, słodko-kwaśne sosy zawsze pasują do grillowych dań. Alkohol dodany do sosu odparuje, pozostawiając tylko dymny posmak. Szczególnie docenią go dorośli. 

Składniki

  • 500 g borówki amerykańskiej

  • 1 szklanka dobrego keczupu

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

  • 1/2 szklanki octu winnego

  • 1/2 szklanki whisky

  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w półtalarki

  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

  • 1 jalapeño, pokrojone na talarki

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

  • 1 łyżka oleju

  • 2 małe lub 1 duży listek laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. 

  • Usunąć listek laurowy. 

  • Dodać cukier i ocet. Gdy cukier się rozpuści dodać keczup i whisky.  Gotować ok. 30 minut, aż całość zgęstnieje. 

  • Dokładnie wymieszać i przełożyć do sterylnych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić. 

  • Gotowe słoiki opisać w dowolny sposób (nalepić naklejki, przywiązać sznurkiem kartoniki).

Ocena: 1,3