Połówki śliwek marynowane - prosty przepis na marynatę ze śliwek
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Połówki śliwek marynowane to przepis dla tych, którzy nie lubią marynowanych śliwek z pestkami. Delikatne marynowane śliwki doskonale sprawdzą się jako dodatek do mies, serów i śledzi.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
- 1/4 szklanki octu
- szklanka wody
- 10 dag cukru
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki.
- Wsypać do szklanego lub emaliowanego naczynia, zasypać cukrem i odstawić.
- Zagotować wodę z octem i goździkami.
- Śliwki przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zalać wrzącą zalewą i pasteryzować 10-15 minut.