Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Morele z migdałami: wykwintna konfitura

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Morele z migdałami wyglądają bardzo kusząco, a ich smak jest bajeczny.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Morele z migdałami to wykwintna konfitura, która podajemy do drożdżowych bułeczek, brioszek i kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się na elegancki jadalny prezent, o czym warto pomyśleć zawczasu.
Przygotowanie krok po kroku:
Morele włożyć na 3 minuty do wrzątku, a następnie wyłowić i zanurzyć na 15 sekund w zimnej wodzie z lodem, zdjąć skórkę.
Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać pokrojone na ósemki morele, zmniejszyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia.
Do wrzących moreli dodać migdały i gotować 20 minut.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, słoiki postawić do góry dnem i ostudzić.