Morele z migdałami: wykwintna konfitura

Morele z migdałami: wykwintna konfitura

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Morele z migdałami wyglądają bardzo kusząco, a ich smak jest bajeczny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Morele z migdałami to wykwintna konfitura, która podajemy do drożdżowych bułeczek, brioszek i kruchych ciasteczek. Doskonale nadaje się na elegancki jadalny prezent, o czym warto pomyśleć zawczasu. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele włożyć na 3 minuty do wrzątku, a następnie wyłowić i zanurzyć na 15 sekund w zimnej wodzie z lodem, zdjąć skórkę.

  • Z cukru i wody przygotować syrop. Dodać pokrojone na ósemki morele, zmniejszyć ogień i powoli doprowadzić do wrzenia.

  • Do wrzących moreli dodać migdały i gotować 20 minut. 

  • Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, słoiki postawić do góry dnem i ostudzić.

Ocena: 5