Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę

2021-03-29
Kompot z gruszek i mirabelek (ałyczy) do słoików na zimę
Autor: Shutterstock Kompot ze śliwek mirabelek i gruszek, ze względu na pestki, należy zużyć dość szybko
łatwy
35 min
4

Kompot z gruszek i mirabelek warto zrobić na przełomie lata i jesieni, gdy  mirabelki są już bardzo dojrzałe i słodkie, a gruszki także dojrzewają. Idealny pachnący sadem i słodki kompot będzie pysznym dodatkiem do zimowych obiadów.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg twardych dojrzałych gruszek
  • 1 kg mirabelek
  • 50 dag cukru
  • 2,5 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć owoce, śliwki dokładnie przebra, gruszki obrać i pokroić wzdłuż na  ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
  • Przygotować syrop z cukru i wody, do wrzącego wrzucić gruszki, zagotować i odstawić.
  • Po 10 minutach  odcedzić (zachowując syrop) ułożyć gruszki w umytych i wyparzonych słojach, dopełnić je mirabelkami. Zalać gorącym syropem.
  • Pasteryzować przez 20 minut.