Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru
Jak zrobić smaczny dżem z rabarbaru? Wszyscy wiedzą, że najlepsze przetwory to te robione w domu. Wypróbuj nasze przepisy na przetwory z rabarbaru!
Spis treści
Podpowiadamy 3 świetne i sprawdzone przepisy na dżemy rabarbarowe: czysty dżem z samego rabarbaru, dżem z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy oraz dżem z rabarbaru z cynamonem i wanilią.
Dżem z rabarbaru
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 50 dag cukru
1. Rabarbar umyć, pokroić w drobna kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
2. Po tym czasie zacznij podgrzewać rabarbar. Najpierw na dużym ogniu – do zagotowania, a potem coraz mniejszym.
3. Jak już woda odparuje, dżem zgęstnieje, to przekładamy go do słoików i mocno zakręcamy.
Dżem z rabarbaru i pomarańczy
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 duża pomarańcza
- 500 g cukru
- 4 łyżki rumu
1. Rabarbar obieramy z włókien, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, wlewamy 150 ml wrzątku i gotujemy przez kwadrans.
2. Odcedzamy i przecieramy przez sitko. Piure z rabarbaru wkładamy do garnka do smażenia konfitur.
3. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę.
4. Teraz zdejmujemy całe białe albedo, a pomarańczę kroimy w kawałki, wybierając pestki.
5. Do rabarbaru wsypujemy cukier, dodajemy skórkę i miąższ pomarańczy.
6. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
7. Gotujemy przez kwadrans, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Dżem rabarbarowy z cynamonem
Składniki:
1. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w ok. 1 - 1,5 cm kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, często mieszając, aż zmięknie.
2. Następnie dodajemy cukier, miąższ laski wanilii i cynamon. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje, czyli co najmniej 1,5 godz.
3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia