Dżem z brzoskwiń z wanilią - przepis na znakomity dżem brzoskwiniowo-waniliowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brzoskwinie to bardzo dobry materiał do przygotowania dżemów. Jeżeli do przetworów z tych owoców dodamy wanilii to wzbogacimy je również o niepowtarzalny aromat. Sprawdź, jak przygotować dżem z brzoskwiń z wanilią.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy też:
Konfitury brzoskwiniowo-malinowe
Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów
Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem
Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wypestkować.
- Kilogram owoców pokroić na mniejsze kawałki.
- Do garnka z grubym dnem wlać niewielką ilość wody, dodać pokrojone owoce.
- Rozgotować brzoskwinie - co jakiś czas mieszając, następnie wystudzić, dodać Żelfix i ponownie zagotować.
- Do gorącej masy dodać cukier, sok z cytryny i wydrążoną wanilię. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez 2 minuty.
- Gorący dżem brzoskwiniowy przełożyć do wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika wrzucić po kawałku wydrążonej laski wanilii.
- Słoiki szczelnie zamknąć.