Rydze marynowane w occie
2023-10-24
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rydze to niesłychanie szlachetne i smaczne grzyby. Absolutnie inne niż borowiki, czy kurki. Gdy jest obfitość tych grzybów, warto znać przepisy na konserwowanie rydzów - jak na przykład ten na rydze marynowane w occie. Wypróbujcie przepis na najsmaczniejszą zakąskę kuchni polskiej!
Rydze to prawdziwy rarytas - dlatego gdy trafi nam się ich większa ilość zakonserwujmy je na zimę. Marynowanie nie jest jedynym pomysłem - rydze można też zamrozić, albo ukisić.
Polecamy także:
Rydze marynowane w czerwonym winie
Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
SKŁADNIKI
- 1 kg kapeluszy rydzów
- 2 i 1/2 szklanki wody
- sól - odrobina
- zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- gorczyca
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.
- Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
- W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.
- Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
- Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?