Rydze marynowane w occie

2023-10-24
Rydze marynowane w occie
Autor: thinkstockphotos.com Warto zamknąć w słoikach letni smak grzybów.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rydze to niesłychanie szlachetne i smaczne grzyby. Absolutnie inne niż borowiki, czy kurki. Gdy jest obfitość tych grzybów, warto znać przepisy na konserwowanie rydzów - jak na przykład ten na rydze marynowane w occie. Wypróbujcie przepis na najsmaczniejszą zakąskę kuchni polskiej!

Rydze to prawdziwy rarytas - dlatego gdy trafi nam się ich większa ilość zakonserwujmy je na zimę. Marynowanie nie jest jedynym pomysłem - rydze można też zamrozić, albo ukisić.

Polecamy także:

Rydze marynowane w czerwonym winie

Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapeluszy rydzów
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • sól - odrobina
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • gorczyca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie  umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.
  • Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut.
  • W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć przekrojone cebule, wsyp przyprawy, następnie zagotowuj.
  • Obgotowane grzyby przecedź i przepłucz zimną wodą. Włóż je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.
  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?