Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantna przystawka - rydze marynowane z chili

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Składniki

  • 1 kg kapeluszy rydzów (mleczaj rydz)

  • 2 papryki chili

  • 2 i 1/2 szklanki wody

  • sól - odrobina

  • zalewa:

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 6 ząbków czosnku

  • 2-3 liście laurowe

  • 4 kuleczki ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

  • 1 chudy pęczek świeżego kopru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapelusze przebierz (wszystkie nadpsute i uszkodzone odłóż), dokładnie  umyj pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody.

  • Grzyby włóż do wysokiego garnka, zalej małą ilością wody (tak aby zakryła kapelusze), posól i obgotowuj przez około 10 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą. 

  • W drugim garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, wrzuć obrane ząbki czosnku, wsyp przyprawy, następnie zagotuj.

  • Chili pokrój na grubsze krążki. Jeśli chcesz bardzo ostrą przystawkę, to pozostaw pestki chili. 

  • Obgotowane grzyby włóż  do wcześniej wyparzonych słoiczków, dodaj po kilka plasterków chili i gałązkę kopru, zalej gorącą marynatą octową i dobrze zamknij.

  • Słoiki obróć do góry denkami lub pasteryzuj w dużym garnku przez około 15 minut.

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).