Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Małosolne pieczarki podane z cebulą i świeżym koprem to pyszna i zdrowa sałatka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe.
Składniki
600 g małych pieczarek
1 l wody
1 łyżka soli
2 ząbki czosnku
1 baldach kopru
5 cm korzenia chrzanu
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczarki przebrać, przyciąć nóżki.
Grzyby ułożyć w słoju razem z przyprawami.
W 1 l gorącej wody rozpuścić 1 łyżkę soli - w ten sposób otrzymamy solankę - roztwór soli.
Grzyby zalać solanką, zakręcić i odstawić.
Małosolne pieczarki są gotowe po 48 godzinach.
Przechowywać w lodówce do 72 godzin.