Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek

2021-03-29
Sałatka z pieczarek w słoiku - przepis na niedrogi i pyszny dodatek
Autor: Shutterstock Sałatka z pieczarek  w słoiku to doskonały  dodatek do obiadu, kanapek, a także makaronu  - jest  smaczna również na ciepło.
łatwy
45 min
4

Sałatka z pieczarek w słoiku to doskonały dodatek do kanapek lub obiadu - łatwy do  przygotowania, niedrogi i zawsze dostępny! Warto taką sałatkę przygotować, gdy  trafimy na niedrogie pieczarki - co często się zdarza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/2 kg dużych pieczarek
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1 średni słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić w półcentymetrowe plasterki, a cebulę w półplasterki.
  • Grzyby wrzucić na kilka minut do gotującej wody z dodatkiem kwasku lub soku z cytryny, odsączyć, posolić 2 łyżkami soli. Dodać pokrojoną cebulę i odstawić na 2 godziny. Odlać powstały sok.
  • Wymieszać koncentrat pomidorowy, olej, cukier i ocet (sól można dodać wedle uznania). Tą zalewą zalać pieczarki i starannie wymieszać. Sałatkę włożyć do wyparzonych słoików słoików i pasteryzować 10 minut - od zagotowania się wody.