Sok z malin: jak zrobić domowy sok malinowy?

2021-08-02 10:21 redakcja
Sok z malin: jak zrobić? PRZEPIS
Autor: Shutterstock Sok z malin to doskonały pomysł na zachowanie zalet malin zimą.

Sok z malin to tradycyjne domowe lekarstwo na przeziębienie, to także świetny dodatek do drinków, napojów, deserów. Domowy sok malinowy przyda się więc w twojej spiżarni, tym bardziej, że jego przygotowanie nie jest bardzo kłopotliwe, a owoce w szczycie sezonu możesz kupić w atrakcyjnej cenie - pod warunkiem, że panuje na nie urodzaj.

Przepis na domowy sok malinowy jest niezwykle prosty, ale musisz się przygotować na to, że zrobienie soku z malin zajmuje trochę czasu. Ale takiego soku, jaki sam zrobisz, na pewno nie kupisz w sklepie. Taki domowy sok malinowy jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy - nie zawiera żadnych sztucznych dodatków - barwników i konserwantów, za to dostarcza nam sporej dawki witamin, działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Dostępne w sklepach soki malinowe tak naprawdę są zwykle zrobione z aronii, o czym łatwo się przekonasz, czytając ich skład na etykiecie. Jeśli zależy ci na prawdziwym, domowym soku malinowym, najlepiej zrób go sam.

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Domowy sok z malin: jak zrobić?

Sposobów jest kilka. Najprostszy to umyć maliny i powoli wsypywać do garnka warstwami, a każdą warstwę posypywać cukrem. W sumie na 1 kg malin potrzeba około szklanki cukru (może być trochę więcej, jeśli lubisz słodki sok). Następnie trzeba poczekać co najmniej 20 minut, aż maliny puszczą sok - w tym czasie kilka razy je wymieszaj.

Potem zacznij podgrzewać garnek i mieszając w nim zaczekaj, aż zawartość się zagotuje. Po około 5 minutach gotowania i mieszania przecedź uzyskaną zawiesinę przez gęste sitko albo na przykład przez tetrową pieluchę czy gazę.

Uzyskany sok malinowy jeszcze raz doprowadź do wrzenia, a następnie przelej do słoików, zakręć je, odwróć zakrętką do dołu i zostaw do ostygnięcia. Nakrętka powinna się zrobić wklęsła – to znak, że sok jest dobrze zamknięty i przez długi czas się nie zepsuje.

Polecamy także:

Kompot z malin

Ile cukru dodać do syropu malinowego?

Sos malinowy

Nalewka z malin

Szybszy sposób na sok z malin

Inny, nieco szybszy sposób na uzyskanie soku z malin to wrzucenie ich po umyciu do garnka z wodą (niepełna szklanka wody na 1 kg malin). Wtedy od razu możesz przystąpić do gotowania. Gdy z malin wypłynie sok, przesącz go przez sitko, dodaj do niego cukier (niepełną szklankę na 1 kg malin) i ponownie zagotuj. Do smaku możesz dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Gotowy sok przelej do słoików tak jak w pierwszym wariancie.

Jak zmyć z rąk plamy z owoców?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE