Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Grzyby marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowane grzyby to ulubiony dodatek do potraw bardzo wielu osób.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Do marynowania nadają się prawie wszystkie gatunki grzybów leśnych, jak i tych kupowanych w sklepie. Wybierajmy grzyby niezbyt twarde. Najlepiej smakują prawdziwki, rydze, kurki, maślaki, podgrzybki, kozaki, gąski, pieczarki i opieńki.

Składniki

  • 1 kg świeżych grzybów

  • 3 cebule

  • pieprz w ziarnkach

  • ziele angielskie

  • gorczyca

  • goździki

  • chrzan

  • kwasek cytrynowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki, pieczarki lub boczniaki (do słoika włożyć jeden gatunek grzybów). Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.

  • Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.

  • Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe kawałki cebuli.

  • Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.

  • Przygotować zalewę - zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.

  • Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć.

  • Pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania wody.

Proporcje zalewy

  • szklanka octu 10%

  • 2 szklanki wody (jeśli ktoś lubi łagodniejsze marynaty, może dodać 3 lub 4 szklanki wody)

  • 16 łyżek cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ocena: 0