Zupa na lato: chłodnik z zielonego groszku [przepis]

Bożena Kowalewska
zupa-na-lato-chlodnik-z-zielonego-groszku-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik to idealne danie na ciepłe miesiące
łatwy
20 min
4

W pełni lata, gdy wysokie temperatury zaczynają dawać się we znaki, szukamy ochłody. Zimne napoje i lody to oczywistość. A może sprawdziłyby się także obiady na zimno? Zacznijmy od zup. Łatwe do przygotowania i smaczne, takie jak chłodnik z zielonego groszku, z pewnością przyjmą się w Waszej kuchni.

SKŁADNIKI

  • 45 dag masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 2 białe cebule
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 50 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • sól, pieprz
  • 150 ml śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, poddusić pod pokrywką obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, jabłka i cebulę.
  • Wlać bulion, zagotować i dołożyć groszek. Gotować chwilę.
  • Miksować na gładko, doprawić. Po schłodzeniu do każdego talerza zupy dodać kleks śmietany.
Bożena Kowalewska