Migdałowa zupa wigilijna z ryżem

wigilijna zupa migdałowa 1
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa migdałowa może być podawana z ryżem
łatwy
70 min
4

Przepis na zupę migdałową z ryżem podbije serca wszystkich uwielbiających delikatne, kremowe smaki. Jeśli do tej pory zupa migdałowa nie gościła na twoim stole, warto się w końcu do niej przekonać i wpleść w tradycyjne świąteczne menu. Sprawdź, jak zrobić wigilijną zupę z migdałów na bazie śmietanki. 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami oraz Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.

SKŁADNIKI

  • 150 g białych warzyw: selera, pora, pietruszki
  • 200 g płatków migdałowych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • ugotowany na sypko ryż

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa oczyścić, umyć i drobno pokroić.
  • Warzywa podsmażyć na maśle razem z płatkami migdałowymi. Oprószyć mąka i zasmażyć na jasnozłoty kolor.
  • Zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Po tym czasie dodać wino i znów gotować.
  • Zmiksować zupę, dodać śmietankę.
  • Gotową zupę migdałową podawać z ryżem.