Chłodnik z botwinki: lekka zupa na wiosenne upały

Matka i syn gotują
chlodnik-z-botwinki-lekka-zupa-na-wiosenne-upaly.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Botwinkowy chłodnik to klasyka kuchni polskiej serwowana w letnie gorące dni
łatwy
30 min
4

Gdy  za oknami zaczynają się pierwsze wiosenne upały - czas na zimne zupy - witaminowe bomby. Tradycyjny chłodnik z buraczkami trudno uznać za łatwy w przygotowaniu oraz odchudzający. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jego szybką i niskokaloryczną wersję!

 

Taki chłodnik łatwo jest przygotować, a jedząc go dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witamin z młodych warzyw i zdrowe, łatwo przyswajalne białko z nabiału i jaj.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwiny
  • 3 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinę umyć, odciąć buraczki, liście pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie.
  • Wyjąć buraczki, obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Wystudzić.
  • Posiekać drobno szczypiorek, ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
  • Doprawić solą i pieprzem, dolać kefir lub zsiadłe mleko. Wymieszać.
  • Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.
Matka i syn gotują