Chłodnik z botwinki: lekka zupa na wiosenne upały
2021-05-24
łatwy
30 min
4
Gdy za oknami zaczynają się pierwsze wiosenne upały - czas na zimne zupy - witaminowe bomby. Tradycyjny chłodnik z buraczkami trudno uznać za łatwy w przygotowaniu oraz odchudzający. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jego szybką i niskokaloryczną wersję!
Taki chłodnik łatwo jest przygotować, a jedząc go dostarczamy naszemu organizmowi sporą dawkę witamin z młodych warzyw i zdrowe, łatwo przyswajalne białko z nabiału i jaj.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek botwiny
- 3 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 l kefiru lub zsiadłego mleka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę umyć, odciąć buraczki, liście pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie.
- Wyjąć buraczki, obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Wystudzić.
- Posiekać drobno szczypiorek, ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.
- Doprawić solą i pieprzem, dolać kefir lub zsiadłe mleko. Wymieszać.
- Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.