Żurek na soku z kiszonych ogórków z pulpetami z białej kiełbasy i prażuchami
Żurek na soku z kiszonych ogórków z pulpetami to autorski przepis Tomasza Jakubiaka. W swoim nowym programie „Jakubiak rozgryza Polskę” (dostępny na kanale KUCHNIA+ oraz w serwisie CANAL+ online na canalplus.com) znany kuchmistrz rozgryza klasyczne przepisu kuchni polskiej i interpretuje je na nowo. Spróbujcie mistrzowskiego żurku na soku z kiszonych ogórków z prażuchami! Palce lizać!
Tomasz Jakubiak ulubieniec telewidzów w nowym formacie kulinarnym „Jakubiak rozgryza Polskę” (dostępny na kanale KUCHNIA+ oraz w serwisie CANAL+ online na canalplus.com) prowadzi nas przez meandry polskiej kuchni regionalnej i historycznej. W tej dziesięcioodcinkowej opowieści o narodowych daniach Polaków, każdy odcinek zakończy się nie jednym, a aż trzema „morałami”, czyli wariacjami Tomka Jakubiaka na temat klasycznych potraw.
„Program „Jakubiak rozgryza Polskę” to mój wielki powrót na kanał KUCHNIA+ po trzech latach przerwy. Niezmiernie się cieszę z tego faktu, ponieważ praca z CANAL+ to prawdziwa przyjemność.”- komentuje prowadzący, Tomasz Jakubiak. „W zupełnie nowym formacie przedstawiam widzom moje autorskie pomysły na wariacje dotyczące klasycznych dań kuchni polskiej.” – dodaje.
„Znane i lubiane przez wszystkich potrawy - bigos, żurek, a nawet pyzy, wywodzą się od zupełnie innych dań a dopiero w Polsce nadaliśmy ich przepisom lokalnego sznytu” – mówi prowadzący program. Ale jaka jest ich historia? Tego się dowiemy się podróżując z Tomkiem do różnych zakątków Polski, gdzie w towarzystwie lokalnych ekspertów rozbierzemy narodowe receptury na części pierwsze.
Po przybliżeniu historii danej potrawy, prowadzący „zdekonstruuje” danie, przedstawiając nowy niestandardowy sposób jego podania. „W przypadku zakwasu na żurek pierwszym daniem, które przychodzi do głowy jest zupa, natomiast świetnym przykładem może być biała kiełbasa z ziemniakami, którą w programie zalewam zakwasem i piekę w piekarniku.” – podpowiada kucharz.
„Jakubiak rozgryza Polskę” to program, którego jeszcze nie było. Prowadzący, jak nikt do tej pory, analizuje historię naszych narodowych potraw, zwracając uwagę, że nie zawsze pochodzą one z naszego kraju. „Miłośnicy kuchni polskiej będą często zaskoczeni, między innymi dlatego warto obejrzeć nasz program” – dodaje Tomasz Jakubiak.
Program „Jakubiak rozgryza Polskę” będzie można oglądać od 28 marca br. w serwisie CANAL+ online na canalplus.com oraz na kanale KUCHNIA+ przez satelitę i sieci kablowe.
SKŁADNIKI
- Na żur na soku z kiszonych ogórków:
- 2 wędzone żebra wieprzowe
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 1 mały pęczek świeżego majeranku
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1szklanka soku z kiszonych ogórków
- 300 ml maślanki
- 4 starte ząbki czosnku
- Na pulpety z białej kiełbasy:
- 500 g dobrej surowej białej kiełbasy
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia
- Na prażuchy:
- 500 g ugotowanych ziemniaków przetartych na puree
- 2 ząbki startego czosnku
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę podpiecz na ogniu i wrzuć do gara. Dodaj żebra wieprzowe, włoszczyznę, majernak, liście laurowe, ziele angielskie i zalej 3l wody. Gotuj około 1.5h
- Wywar odcedź i dodaj do niego pozostałe składniki - sok z ogórków i maślankę. Zagotuj.
- Kiełbasę rozkrój i wyjmij z jelita. Wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wyrób i uformuj pulpety. Obtocz w mące i uotuj we wrzącej zupie.
- Pora na prażuchy: W rondlu upraż na rumiany kolor mąkę i wrzuć puree z ziemniaków. Chwilę mieszaj i dodaj czosnek oraz maślanką.
- Ziemniaki podawaj na dnie talerza i zalewaj zupa.