Powrót do artykułu
Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku
Fot.: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zobacz następną galerię
Szparagi w boczku pieczone: przepis krok po kroku
Szparagi w boczku pieczone: przepis krok po kroku

Szparagi w boczku pieczone: przepis krok po kroku

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Barszcz biały to przysmak kuchni polskiej. Zazwyczaj podaje się go z białą kiełbasą. Można go również podać w wersji bardziej eleganckiej z własnoręcznie przygotowanymi klopsikami, mięsnymi frykadelkami.  Na barszcz potrzeba: 4 ziemniaki, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, 1 l wody oraz 0,5 l zakwasu żytniego na barszcz. Potrzeba na klopsiki: 300 g mięsa wieprzowego z szynki, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Do garnka wkładamy przekrojoną cebulę, pokrojone drobno marchewkę, pietruszkę i seler oraz ząbki czosnku. Dodajemy ziarna pieprzu czarnego, ziela angielskiego oraz nieco majeranku. Wlewamy wodę i gotujemy około 20 minut. 

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Gdy baza do barszczu się gotuje, dodajemy do mielonego mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. Wlewamy do masy 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody. Wyrabiamy wszystko razem na jednolitą masę przez około 5 minut. Pozwoli to uwolnić kolagen i nie będziemy potrzebować jajka do zespolenia mięsa. 

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Z przygotowanej masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki. Najlepszą miarą jest czubata łyżeczka do herbaty. Frykadelki nie powinny być większe od orzecha włoskiego. 

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Następnie dodajemy klopsiki, wkładając je po jednym do wrzącej zupy. Gdy wszystkie frykadelki znajdą się w środku, gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy zakwas i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Można nakrywać do stołu!

email