Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian

zupa ze szpinaku i soczewicy
Autor: Shutterstock Zupa ze szpinaku i soczewicy - kulinarne arcydzieło.
łatwy
50 min
4

Zupa ze szpinaku i soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Jest pożywna, zawiera wiele witamin i przypadnie do gustu wegetarianom.

Zupę ze szpinaku i soczewicy można zmiksować i otrzymać gęsty pożywny krem. Ten wariant polecamy, gdy zupę przygotowujemy ze szpinaku mrożonego. Gdy  używamy świeżych liści szpinaku możemy pozostawić zupę niezmiksowaną, będzie się całkiem ładnie prezentowała z kawałkami liści. tak czy inaczej  podana - zawsze smakuje wyśmienicie i  doskonale syci.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • opakowanie szpinaku mrożonego lub 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 160 g zielonej soczewicy
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • śmietana, sos pomidorowy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.
  • Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w płatki czosnek.
  • Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  • Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Gdy przyrządzasz zupę ze świeżego szpinaku, umyj go starannie, pozbaw łodyżek i porwij lub potnij na mniejsze kawałki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
  • Zupę możesz udekorować śmietaną i sosem pomidorowym.