Zupa ze szpinaku i soczewicy: przepis na pożywne danie nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zupa ze szpinaku i soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Jest pożywna, zawiera wiele witamin i przypadnie do gustu wegetarianom.
Zupę ze szpinaku i soczewicy można zmiksować i otrzymać gęsty pożywny krem. Ten wariant polecamy, gdy zupę przygotowujemy ze szpinaku mrożonego. Gdy używamy świeżych liści szpinaku możemy pozostawić zupę niezmiksowaną, będzie się całkiem ładnie prezentowała z kawałkami liści. tak czy inaczej podana - zawsze smakuje wyśmienicie i doskonale syci.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- opakowanie szpinaku mrożonego lub 2 pęczki świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- 100 ml śmietany 36 proc.
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- śmietana, sos pomidorowy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i selera.
- Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w płatki czosnek.
- Zalej całość wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Gdy przyrządzasz zupę ze świeżego szpinaku, umyj go starannie, pozbaw łodyżek i porwij lub potnij na mniejsze kawałki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Zupę możesz udekorować śmietaną i sosem pomidorowym.