Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

2021-02-01
Edyta Folwarska
Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi
Autor: Shutterstock Zupa zacierkowa
łatwy
20 min
4

Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa naszego dzieciństwa, prosta i smaczna zup. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia. Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

Składniki

Na zacierki:

1 jajko

ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek

szczypta soli

Na zupę:

włoszczyzna

1 łyżka masła lub oleju

1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

4 ziemniaki

zielona pietruszka lub koper do posypania

3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacierki: w misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły.

Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem i szklanką wody przez ok. 7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi, gotujemy przez kilka minut, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do zupy.

Edyta Folwarska
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE