Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

2023-03-13
Edyta Folwarska
Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi
Autor: Shutterstock Zupa zacierkowa
łatwy
20 min
4

Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa naszego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty. Dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia. Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!

SKŁADNIKI

  • Na zacierki:
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek
  • szczypta soli
  • Na zupę:
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • zielona pietruszka lub koper do posypania
  • 3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotowanie zacierki: W misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. Przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły. Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i sosów

    Warzywna baza do zacierkowej: Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem przez około 5-7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi. Gotujemy przez kilka minut.

    Do bulionu dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.

    Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni.  

    Następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przekładamy do zupy.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz GALERIĘ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na niepogodę

Edyta Folwarska