Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi

Edyta Folwarska
Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi
Autor: Shutterstock Zupa zacierkowa
łatwy
20 min
4

Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa naszego dzieciństwa, prosta i smaczna zup. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty, dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia. Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

SKŁADNIKI

  • Na zacierki:
  • 1 jajko
  • ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek
  • szczypta soli
  • Na zupę:
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • zielona pietruszka lub koper do posypania
  • 3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Zacierki: w misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły.

    Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem i szklanką wody przez ok. 7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi, gotujemy przez kilka minut, dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.

    Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przełożyć do zupy.

Edyta Folwarska