Zupa zacierkowa wg przepisu babci Krysi
Zupa zacierkowa z ziemniakami to ukochana zupa naszego dzieciństwa. Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa. Sekret tkwi oczywiście w zacierkach. Można kupić gotowe, ale najlepsze są te własnej roboty. Dokładnie takie, jakie robiła babcia Krysia. Oto przepis na prawdziwą zupę zacierkową!
SKŁADNIKI
- Na zacierki:
- 1 jajko
- ok. 4 łyżek mąki + mąka do przesypania klusek
- szczypta soli
- Na zupę:
- włoszczyzna
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1-2 łyżki przyprawy maggi lub kilka listków lubczyku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- zielona pietruszka lub koper do posypania
- 3-4 plastry boczku lub bekonu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przygotowanie zacierki: W misce zgniatamy mąkę z jajkiem i odrobiną ciepłej wody i solą. Wyrabiamy ciasto nieco gęstsze niż na pierogi i skubiemy z rozwałkowanego kawałka małe kluseczki w kształcie kuleczek. Przesypujemy je mąką, żeby się nie kleiły. Zacierka: przepis na klasyczny dodatek do zup i sosów
Warzywna baza do zacierkowej: Włoszczyznę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy z tłuszczem przez około 5-7 min na maleńkim ogniu. Wlewamy 1,5 litra gorącej wody, wrzucamy przypieczoną na ogniu cebulę, czosnek, maggi. Gotujemy przez kilka minut.
Do bulionu dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zacierki. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsypujemy posiekaną zieleninę.
Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna i miała posmak wędzonki możemy boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni.
Następnie sam boczek (bez wytopionego tłuszczu) przekładamy do zupy.
Zobacz GALERIĘ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na niepogodę