Zupa z zielonego groszku: przepis na dietetyczną zupę krem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Dietetyczny krem z zielonego groszku to idealne danie dla osób będących na diecie 1400 kcal. Smak zupy poprawi odrobina parmezanu. Sprawdź, jak zrobić zupę z zielonego groszku - podajemy dokładny przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 25 dag włoszczyzny
- 30 dag groszku zielonego (świeżego lub mrożonego, nie z puszki!)
- łyżeczka oliwy
- szczypta parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z włoszczyzny ugotuj wywar - uważaj jednak, by nie rozgotować marchwi, pietruszki i selera.
- Odcedź warzywa, do wywaru dodaj groszek, ugotuj.
- Zmiksuj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Marchew, pietruszkę i seler z wywaru rozdrobnij na tarce o dużych oczkach. Utarte warzywa dodaj do zmiksowanej zupy.
- Całość można doprawić niewielką ilością oliwy lub zabielić mlekiem do smaku.
- Przed podaniem dodaj szczyptę parmezanu, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzanką z pieczywa razowego.