Zupa z trzech składników na rosole - tania, łatwa, przepyszna
2022-03-24
łatwy
30 min
4
Sycącą zupę z trzech składników gotuje się w bardzo prosty sposób. Potrzeba jedynie dobrego rosołu oraz odrobiny mielonego mięsa, marchewki i suchego makaronu kolanka. To łatwa, tania, prosta i przepyszna zupa z mięsną wkładką. Idealna o każdej porze roku!
SKŁADNIKI
- 1,2 l rosołu
- 200-250 g mielonego mięsa z udek kurczaka, z indyka na kotlety lub wieprzowego
- 1 marchewka
- 100 g makaronu
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki dla zdrowia i do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj mielone mięso i smaż, często mieszając. Mięso smażymy do chwili, gdy zmieni kolor z różowego na szary.
- Dodaj marchewkę pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce. Ewentualnie posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż marchewka zmięknie i straci na objętości.
- Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, dodaj makaron. Gotuj tyle czasu, ile zaleca producent w instrukcji gotowania podanej na opakowaniu. W zależności od gatunku i wielkości kolanek może to potrawć od 6-10 minut.
- Spróbuj zupę. Przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem. Ewentualnie dopraw solą, ale pamiętaj, że rosół jest już słony.
- Zupę rozlej na talerze i ewentualnie posyp natką pietruszki lub innej zieleniny. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?