Zupa z trzech składników na rosole - tania, łatwa, przepyszna

Zupa z trzech składników na rosole
Autor: Shutterstock.com Zupa z trzech składników na rosole - sycąca, tania, łatwa
łatwy
30 min
4

Sycącą zupę z trzech składników gotuje się w bardzo prosty sposób. Potrzeba jedynie dobrego rosołu oraz odrobiny mielonego mięsa, marchewki i suchego makaronu kolanka. To łatwa, tania, prosta i przepyszna zupa z mięsną wkładką. Idealna o każdej porze roku! 

SKŁADNIKI

  • 1,2 l rosołu
  • 200-250 g mielonego mięsa z udek kurczaka, z indyka na kotlety lub wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 100 g makaronu 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki dla zdrowia i do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj mielone mięso i smaż, często mieszając. Mięso smażymy do chwili, gdy zmieni kolor z różowego na szary. 
  • Dodaj marchewkę pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce. Ewentualnie posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż marchewka zmięknie i straci na objętości.
  • Wlej rosół i doprowadź do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, dodaj makaron. Gotuj tyle czasu, ile zaleca producent w instrukcji gotowania podanej na opakowaniu. W zależności od gatunku i wielkości kolanek może to potrawć od 6-10 minut. 
  • Spróbuj zupę. Przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem. Ewentualnie dopraw solą, ale pamiętaj, że rosół jest już słony. 
  • Zupę rozlej na talerze i ewentualnie posyp natką pietruszki lub innej zieleniny. Smacznego! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej