Zupa z tortellini, kiełbasą i cukinią

Zupa z tortellini, kiełbasą i cukinią
Autor: Shutterstock.com Talerz pysznej zupy cukiniowej z tortellini i kiełbasą
łatwy
30 min
4

Zupa z gotowymi pierożkami tortellini, smażoną kiełbasą, cukinią i pomidorami to prawdziwa petarda smaku. Idealne danie na wielki głód. Sycąca, kojąca i pyszna! 

Składniki potrzebne do przygotowania zupy z tortellini

Zupa z gotowymi pierożkami włoskimi - tortellini - to szybkie rozwiązanie kwestii domowego posiłku. Oto co będzie ci potrzebne:

  • pierożki tortellini - świeże lub suszone - nadziewane szynką wędzoną lub czterema serami lub grzybami
  • cukinia - młoda z cienką skórką
  • słodka cebula
  • kilka zabków czosnku
  • mięsiste pomidory obrane ze skórki
  • koncentra pomidorowy dla zoastrzenia smaku
  • koniecznie mieszanka włoskich ziół przyprawowych: bazylia, tymianek, lebiodka
  • bulion warzywny
  • dobrej jakości kiełbasa wieprzowa, niezbyt sucha

Jak ugotować zupę z tortellini?

  • Do przygotowania zupy w stylu śródziemnomorskim używam żeliwnego garnka polewanego z grubym dnem. W tym samym garnku smażę i gotuję.
  • Najpierw rozgrzewam oliwę. Potem dodaję wędzoną kiełbasę. Rumienię ją. Następnie kiełbasę wyjmuję i odkładam na bok. Dodam ją na końcu. Nie ma potrzeby gotowania kiełbasy, bo wygotuje się z niej cały smak.
  • Teraz na ten aromatyczny tłuszcz dodaję pokrojoną cebulę i czosnke. Smażę do zeszklenia. 
  • Gdy cebula jest już szklista dodaję pokrojoną cuknię i smaże, aż odparuje woda, którą warzywo uwolni.
  • Dodaję pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat. Krótko smaże, żeby cukry zawarte w pomidorach zaczęły karmelizować.
  • Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Na wrzącą zupę wysypuję tortellini i gotuję tyle czasu, ile wskazuje producent.
  • W tej zupie nie ma co się dłużej gotować. Na koniec dodaję szpinak i natkę pietruszki oraz zrumienioną kiełbasę. Podgrzewam jeszcze chwilę. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 150 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory bez skóry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g gotowych tortellini nadziewanych szynką, serem lub grzybami
  • 150 g liści młodego szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • starty parmezan 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć kiełbasę i odłożyć na bok.
  • Na gorący tłuszcz w garnku dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać cukinię pokrojoną na półplasterki. Smażyć, aż zmięknie, czyli około 2-4 minut.
  • Dodać pokrojone pomidory, koncentrat i zioła. Smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Na koniec dodać z powrotem kiełbasę oraz szpinak i natkę pietruszki. Zamieszać. 
  • Podać od razu, oprószoną tartym parmezanem. Dla głodomorów z kromką świeżego chleba! 
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej