Zupa z tortellini, kiełbasą i cukinią
2021-07-26
łatwy
30 min
4
Zupa z gotowymi pierożkami tortellini, smażoną kiełbasą, cukinią i pomidorami to prawdziwa petarda smaku. Idealne danie na wielki głód. Sycąca, kojąca i pyszna!
Składniki potrzebne do przygotowania zupy z tortellini
Zupa z gotowymi pierożkami włoskimi - tortellini - to szybkie rozwiązanie kwestii domowego posiłku. Oto co będzie ci potrzebne:
- pierożki tortellini - świeże lub suszone - nadziewane szynką wędzoną lub czterema serami lub grzybami
- cukinia - młoda z cienką skórką
- słodka cebula
- kilka zabków czosnku
- mięsiste pomidory obrane ze skórki
- koncentra pomidorowy dla zoastrzenia smaku
- koniecznie mieszanka włoskich ziół przyprawowych: bazylia, tymianek, lebiodka
- bulion warzywny
- dobrej jakości kiełbasa wieprzowa, niezbyt sucha
Jak ugotować zupę z tortellini?
- Do przygotowania zupy w stylu śródziemnomorskim używam żeliwnego garnka polewanego z grubym dnem. W tym samym garnku smażę i gotuję.
- Najpierw rozgrzewam oliwę. Potem dodaję wędzoną kiełbasę. Rumienię ją. Następnie kiełbasę wyjmuję i odkładam na bok. Dodam ją na końcu. Nie ma potrzeby gotowania kiełbasy, bo wygotuje się z niej cały smak.
- Teraz na ten aromatyczny tłuszcz dodaję pokrojoną cebulę i czosnke. Smażę do zeszklenia.
- Gdy cebula jest już szklista dodaję pokrojoną cuknię i smaże, aż odparuje woda, którą warzywo uwolni.
- Dodaję pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat. Krótko smaże, żeby cukry zawarte w pomidorach zaczęły karmelizować.
- Wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia. Na wrzącą zupę wysypuję tortellini i gotuję tyle czasu, ile wskazuje producent.
- W tej zupie nie ma co się dłużej gotować. Na koniec dodaję szpinak i natkę pietruszki oraz zrumienioną kiełbasę. Podgrzewam jeszcze chwilę. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 150 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół włoskich
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 200 g gotowych tortellini nadziewanych szynką, serem lub grzybami
- 150 g liści młodego szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną na półplasterki kiełbasę. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć kiełbasę i odłożyć na bok.
- Na gorący tłuszcz w garnku dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać cukinię pokrojoną na półplasterki. Smażyć, aż zmięknie, czyli około 2-4 minut.
- Dodać pokrojone pomidory, koncentrat i zioła. Smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodać tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na koniec dodać z powrotem kiełbasę oraz szpinak i natkę pietruszki. Zamieszać.
- Podać od razu, oprószoną tartym parmezanem. Dla głodomorów z kromką świeżego chleba!
Beszamel - Włoskie pierożki – poznaj je wszystkie