Zupa z mrożonej fasolki szparagowej z kiełbasą
2022-03-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jakie macie plany na kolację na dzisiejszy wieczór? Mimo wiosennego słońca, wieczorami może być dość chłodno, warto wykorzystać ugotować zupę! Ale po co zawsze podawać tę samą zupę? Oto genialne połączenie mrożonej fasolki szparagowej, ziemniaków i kiełbasy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej
- 140 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 150 g pora, pokrojonego na krążki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka mąki
- 1 l wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- 200 g kiełbasy wieprzowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w kostkę wielkości kęsa. Pora umyj i pokrój w krążki. Cebulę i ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno.
- Następnie zrumień boczek w dużym rondlu. Na stopionym boczku podsmaż pory, cebulę i czosnek. Następnie posyp wszystko mąką i lekko podsmaż.
- Dodaj ziemniaki i wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Kiełbasę pokroić w plastry, dodać do zupy i podgrzać. Doprawić zupę obficie świeżym pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z chlebem z masłem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?