Zupa z mrożonego kalafiora z fetą w 15 minut. Tylko 5 składników!

Zupa z mrożonego kalafiora z fetą w 15 minut. Tylko 5 składników!
Autor: Shutterstock.com Zupa z mrożonego kalafiora z fetą w 15 minut. Tylko 5 składników!
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Niestety nie da się codziennie przygotować wymyślnego posiłku dla całej rodziny. Tu przydaje się nasza kalafiorowa zupa z fetą i do tego z mrożonki! Potrzebujesz tylko pięciu składników, które nie wymagają dużego przygotowania. W ten sposób możesz szybko uzyskać sycące danie, które po prostu cię uszczęśliwia.

SKŁADNIKI

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 600 g kalafiora, mrożonego
  • 1 szklanka tłustej śmietany 30% lub wegańskiego zamiennika
  • 200 g sera feta naturalnego lub wegańskiego zamiennika
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej bulion warzywny do rondla. Dodaj mrożony kalafior i gotuj w wywarz przez około 15 minut do miękkości.
  • Wyjmij trochę różyczek kalafiora łyżką cedzakową i odstaw na bok. Resztę zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj śmietanę i podgrzej na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • W międzyczasie fetę pokrój w kostkę. Dodaj około 3/4 do zupy i pozwól jej się roztopić. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Rozlej zupę do czterech talerzy, udekoruj kawałkami kalafiora i kostkami fety. Smacznego! 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Zobacz GALERIĘ przepisów: Dania kuchni ukraińskiej

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej