Zupa z mrożonego kalafiora z fetą w 15 minut. Tylko 5 składników!
2022-03-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Niestety nie da się codziennie przygotować wymyślnego posiłku dla całej rodziny. Tu przydaje się nasza kalafiorowa zupa z fetą i do tego z mrożonki! Potrzebujesz tylko pięciu składników, które nie wymagają dużego przygotowania. W ten sposób możesz szybko uzyskać sycące danie, które po prostu cię uszczęśliwia.
SKŁADNIKI
- 800 ml bulionu warzywnego
- 600 g kalafiora, mrożonego
- 1 szklanka tłustej śmietany 30% lub wegańskiego zamiennika
- 200 g sera feta naturalnego lub wegańskiego zamiennika
- sól, pieprz (świeżo zmielony)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlej bulion warzywny do rondla. Dodaj mrożony kalafior i gotuj w wywarz przez około 15 minut do miękkości.
- Wyjmij trochę różyczek kalafiora łyżką cedzakową i odstaw na bok. Resztę zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj śmietanę i podgrzej na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie fetę pokrój w kostkę. Dodaj około 3/4 do zupy i pozwól jej się roztopić. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Rozlej zupę do czterech talerzy, udekoruj kawałkami kalafiora i kostkami fety. Smacznego!
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?