Dania kuchni ukraińskiej
Kuchnia ukraińska ma wiele wspólnego z kuchnią polską, ale sporo też je różni.
Ukraińskie klopsiki z mięsa i kaszy
Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej są tanie i pyszne. Zamiast bułki dodajemy rozgotowaną lub przetartą kaszę gryczaną i mamy więcej pysznych klopsików. Zapraszamy do wypróbowania wybornego przepisu na sprytne klopsiki dla zaradnych!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński ma wielu zwolenników. Można go przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy!
Chanachi
Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Chanachi oryginalnie przygotowuje się z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie. Jak zrobić chanachi?
Banosz
Banosz, znany też jako banusz, to ukraińskie danie przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej ze śmietaną. Dodatkowo danie okraszone jest skwarkami i podawane z bryndzą. Wiemy, wiemy, to prawdziwe "lekarstwo na wątrobę"! Ale jednak zachęcamy do spróbowania banusza, bo choć do dietetycznych nie należy, to do pysznych na pewno. Przygotowanie banosza jest proste, a składniki łatwo dostępne.
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą są pyszne. Chrupiące z zewnątrz. Kremowe w środku. Z wyrazistym nadzieniem w owczej bryndzy. Takie zrazy przygotowuje się na Ukrainie z gotowanych ziemniaków. Można w ten sposób wykorzystać nadwyżki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Oto ukraiński przepis na sycące danie z gotowanych ziemniaków i bryndzy!
Gołąbki z fasolą
Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa. SPRAWDŻ PRZEPIS!
Gałuszki
Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne. OTO PRZEPIS NA GAŁUSZKI!
Tort kijowski
Ciasto kijowskie lub tort kijowski to ukraińskie cudo, którego warto spróbować. To bezowo-orzechowe ciasto bezowe, które swoim smakiem zdumiewa, koi i uzależnia. Owszem wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu. Jest idealne, by uświetnić ważne chwile i uroczystości rodzinne.
Mizeria po ukraińsku
Troszkę inna wersja mizerii. Smak ogórków ze śmietaną w ukraińskiej mizerii urozmaicono za pomocą szczypiorku, dymki i soku z cytryny. Warto wypróbować tę wersję, dla niektórych może okazać się ulubioną. MIZERIA PO UKRAIŃSKU!
Wytrawne syrniki
Ukraińskie syrniki to klasyczne placuszki twarogowe. Zazwyczaj podaje się je na słodkie śniadanie, ale jeszcze pyszniejsze są wytrawne ze szczypiorem. PRZEPIS NA WYTRAWNE SYRNIKI
Tort wątrónkowy
Tort wtorkowy często podawany jest w Ukrainie jako starter i przygotowywany przeważnie z wątróbką drobiową. OTO PRZEPIS!
Drobiowe mielone po ukraińsku
Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku to rodzaj oszukanych zrazów. Zamiast płatów mięsa w przepisie wykorzystujemy tańsze i łatwo dostępne mięso mielone. Jajeczny farsz to dodatkowa porcja białka. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Pokochają je juniorzy i seniorzy. Mielone wprost rozpływają się w ustach.
Tort "Spróchniały pieniek"
„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się z ludowych wierzeń, że od starego roku, niczym od spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny a niezbyt skomplikowany
Szarlatanka
Tak, dobrze przeczytaliście, to nie pomyłka. Oto szarlatanka, a nie szarlotka, czyli lekkie ciasto z jabłkami rodem z kuchni ukraińskiej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.
Ukraińska sałatka z ogórków kiszonych
Połączenie soczystych jabłek, kwaśnych kiszonych ogórków i ostrego chrzanu może zaowocować pysznym efektem. Takim jak w ukraińskiej sałatce ogórkowej, która jest pyszna, świeża i intensywna w smaku. OTO PRZEPIS!