Ukraińskie klopsiki z mięsa i kaszy

Ukraińskie klopsiki z mięsa i kaszy

Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej są tanie i pyszne. Zamiast bułki dodajemy rozgotowaną lub przetartą kaszę gryczaną i mamy więcej pysznych klopsików. Zapraszamy do wypróbowania wybornego przepisu na sprytne klopsiki dla zaradnych!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński ma wielu zwolenników. Można go przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor - intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Chanachi

Chanachi

Smakowita zapiekanka to zawsze dobry pomysł na rodzinny obiad. Chanachi oryginalnie przygotowuje się z baraniny, ale można wykorzystać do niego również wołowinę lub wieprzowinę. Również smakuje wybornie. Jak zrobić chanachi?

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Banosz

Banosz

Banosz, znany też jako banusz, to ukraińskie danie przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej ze śmietaną. Dodatkowo danie okraszone jest skwarkami i podawane z bryndzą. Wiemy, wiemy, to prawdziwe "lekarstwo na wątrobę"! Ale jednak zachęcamy do spróbowania banusza, bo choć do dietetycznych nie należy, to do pysznych na pewno. Przygotowanie banosza jest proste, a składniki łatwo dostępne.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą

Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą

Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą są pyszne. Chrupiące z zewnątrz. Kremowe w środku. Z wyrazistym nadzieniem w owczej bryndzy. Takie zrazy przygotowuje się na Ukrainie z gotowanych ziemniaków. Można w ten sposób wykorzystać nadwyżki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Oto ukraiński przepis na sycące danie z gotowanych ziemniaków i bryndzy!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Gołąbki z fasolą

Gołąbki z fasolą

Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa. SPRAWDŻ PRZEPIS!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Gałuszki

Gałuszki

Ukraińskie gałuszki to świetny pomysł na wykorzystanie zalegających w lodówce resztek wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs. Przygotujesz je szybko, danie jest niedrogie i bardzo smaczne. OTO PRZEPIS NA GAŁUSZKI!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tort kijowski

Tort kijowski

Ciasto kijowskie lub tort kijowski to ukraińskie cudo, którego warto spróbować. To bezowo-orzechowe ciasto bezowe, które swoim smakiem zdumiewa, koi i uzależnia. Owszem wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu. Jest idealne, by uświetnić ważne chwile i uroczystości rodzinne.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Mizeria po ukraińsku

Mizeria po ukraińsku

Troszkę inna wersja mizerii. Smak ogórków ze śmietaną w ukraińskiej mizerii urozmaicono za pomocą szczypiorku, dymki i soku z cytryny. Warto wypróbować tę wersję, dla niektórych może okazać się ulubioną. MIZERIA PO UKRAIŃSKU!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wytrawne syrniki

Wytrawne syrniki

Ukraińskie syrniki to klasyczne placuszki twarogowe. Zazwyczaj podaje się je na słodkie śniadanie, ale jeszcze pyszniejsze są wytrawne ze szczypiorem. PRZEPIS NA WYTRAWNE SYRNIKI

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tort wątrónkowy

Tort wątrónkowy

Tort wtorkowy często podawany jest w Ukrainie jako starter i przygotowywany przeważnie z wątróbką drobiową. OTO PRZEPIS!

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Drobiowe mielone po ukraińsku

Drobiowe mielone po ukraińsku

Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku to rodzaj oszukanych zrazów. Zamiast płatów mięsa w przepisie wykorzystujemy tańsze i łatwo dostępne mięso mielone. Jajeczny farsz to dodatkowa porcja białka. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Pokochają je juniorzy i seniorzy. Mielone wprost rozpływają się w ustach. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Tort "Spróchniały pieniek"

Tort "Spróchniały pieniek"

„Spróchniały pieniek” to zabawny tort noworoczny, przysmak współczesnej kuchni ukraińskiej. Nazwa wywodzi się z ludowych wierzeń, że od starego roku, niczym od spróchniałego pieńka, należy się odciąć. Pyszny tort z czekoladowym kremem jest efektowny a niezbyt skomplikowany

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Szarlatanka

Szarlatanka

Tak, dobrze przeczytaliście, to nie pomyłka. Oto szarlatanka, a nie szarlotka, czyli lekkie ciasto z jabłkami rodem z kuchni ukraińskiej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa. 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ukraińska sałatka z ogórków kiszonych

Ukraińska sałatka z ogórków kiszonych

Połączenie soczystych jabłek, kwaśnych kiszonych ogórków i ostrego chrzanu może zaowocować pysznym efektem. Takim jak w ukraińskiej sałatce ogórkowej, która jest pyszna, świeża i intensywna w smaku. OTO PRZEPIS!
 
 

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe
Barszcz ukraiński: przepis. Jak zrobić pyszny barszcz?
Ukraińskie czanachi - przepis na pyszną zapiekankę
Banosz, banusz - przepis na sycącą ukraińską potrawę z kaszy kukurydzianej
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą
Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku: przepis wegański
Ukraińskie gałuszki push
Ciasto kijowskie
Mizeria po ukraińsku
Ukraińskie syrniki wytrawne ze szczypiorem: superprzekąska dla każdego
Tort wątróbkowy
Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku
Wystrzałowy tort Spróchniały pieniek: przepis na ukraińskie ciasto z kremem na Nowy Rok
Szarlatanka
Ukraińska sałatka z kiszonych ogórków z chrzanem
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email