Mizeria po ukraińsku
2021-04-12
łatwy
15 min
4
Troszkę inna wersja mizerii. Smak ogórków ze śmietaną w ukraińskiej mizerii urozmaicono za pomocą szczypiorku, dymki i soku z cytryny. Warto wypróbować tę wersję, dla niektórych może okazać się ulubioną.
SKŁADNIKI
- 3 świeże ogórki wężowe
- pęczek dymki
- 6 łyżek śmietany
- sok z połówki cytryny
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie umyj i osusz. Razem ze skórką pokrój na cienkie plasterki.
- Dymki opłucz i pokrój w plasterki. Zieloną część pokrój na kawałki.
- Śmietanę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej sosem ogórki.
- Na wierzchu posyp szczypiorkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?