Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Drobiowe mielone nadziewane po ukraińsku to rodzaj oszukanych zrazów. Zamiast płatów mięsa w przepisie wykorzystujemy tańsze i łatwo dostępne mięso mielone. Jajeczny farsz to dodatkowa porcja białka. Kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Pokochają je juniorzy i seniorzy. Mielone wprost rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól i pieprz do smaku
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać z rozkłóconymi jajkami i kasza manną. Jeśli mięso nie było solone przez producenta, posolić i doprawić pieprzem. Odstawić na 15 minut.
- Jajka drobno posiekać, wymieszać z tartym serem i zieleniną.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej płaskie placki, które nadziewać porcją jajecznego farszu, ściśle zlepić.
- Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Jajka – zdrowie w skorupce