Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą: ukraiński przepis na danie z gotowanych ziemniaków
2021-10-11
łatwy
30 min
4
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą są pyszne. Chrupiące z zewnątrz. Kremowe w środku. Z wyrazistym nadzieniem w owczej bryndzy. Takie zrazy przygotowuje się na Ukrainie z gotowanych ziemniaków. Można w ten sposób wykorzystać nadwyżki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Oto ukraiński przepis na sycące danie z gotowanych ziemniaków i bryndzy!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, mącznych, przeznaczonych na puree
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku lub więcej, jeśli lubicie
- 10 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki krochmalu, mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub macierzanki
- 200 g bryndzy, owczego twarogu lub sera feta
- olej lub masło klarowane do smażenia
- koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 20 minut. Odcedzić, przecisnąć przez prasę do ziemniaków lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
- Cebulę i czosnek obrać. Pokroić drobno. Zeszklić na maśle.
- Bryndzę podzielić na 8 równych kawałków.
- Do ziemniaków dodać rozmącone jajka, krochmal, cebulę i czosnek. Dobrze zagnieść. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Z masy ziemniaczanej uformować 8 kotletów. Do każdego włóż po 1 kawałku sera. Dobrze zawiń i uformują owalny, płaski kotlet.
- Rozgrzać olej na patelni. Smażyć zrazy z obu stron na złoty kolor.
- Podawać posypane koperkiem z mieszanką sałat, sałatką z ogórka lub pomidorową.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?