Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą: ukraiński przepis na danie z gotowanych ziemniaków

Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą
Autor: Shutterstock Ukraińskie zrazy z gotowanych ziemniaków nadziewane bryndzą
łatwy
30 min
4

Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą są pyszne. Chrupiące z zewnątrz. Kremowe w środku. Z wyrazistym nadzieniem w owczej bryndzy. Takie zrazy przygotowuje się na Ukrainie z gotowanych ziemniaków. Można w ten sposób wykorzystać nadwyżki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Oto ukraiński przepis na sycące danie z gotowanych ziemniaków i bryndzy!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków, mącznych, przeznaczonych na puree
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku lub więcej, jeśli lubicie
  • 10 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki krochmalu, mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub macierzanki
  • 200 g bryndzy, owczego twarogu lub sera feta
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • koperek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 20 minut. Odcedzić, przecisnąć przez prasę do ziemniaków lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  • Cebulę i czosnek obrać. Pokroić drobno. Zeszklić na maśle.
  • Bryndzę podzielić na 8 równych kawałków.
  • Do ziemniaków dodać rozmącone jajka, krochmal, cebulę i czosnek. Dobrze zagnieść. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Z masy ziemniaczanej uformować 8 kotletów. Do każdego włóż po 1 kawałku sera. Dobrze zawiń i uformują owalny, płaski kotlet.
  • Rozgrzać olej na patelni. Smażyć zrazy z obu stron na złoty kolor.
  • Podawać posypane koperkiem  z mieszanką sałat, sałatką z ogórka lub pomidorową.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej