Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą: ukraiński przepis na danie z gotowanych ziemniaków

2021-03-11
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą
Autor: Shutterstock Ukraińskie zrazy z gotowanych ziemniaków nadziewane bryndzą
łatwy
30 min
4

Zrazy ziemniaczane nadziewane bryndzą są pyszne. Chrupiące z zewnątrz. Kremowe w środku. Z wyrazistym nadzieniem w owczej bryndzy. Takie zrazy przygotowuje się na Ukrainie z gotowanych ziemniaków. Można w ten sposób wykorzystać nadwyżki tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. Oto ukraiński przepis na sycące danie z gotowanych ziemniaków i bryndzy!

Składniki

1 kg ziemniaków, mącznych, przeznaczonych na puree

1 cebula

1 ząbek czosnku lub więcej, jeśli lubicie

10 g masła

2 jajka

2 łyżki krochmalu, mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

1 łyżeczka tymianku suszonego lub macierzanki

200 g bryndzy, owczego twarogu lub sera feta

olej lub masło klarowane do smażenia

koperek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 20 minut. Odcedzić, przecisnąć przez prasę do ziemniaków lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Cebulę i czosnek obrać. Pokroić drobno. Zeszklić na maśle.

Bryndzę podzielić na 8 równych kawałków.

Do ziemniaków dodać rozmącone jajka, krochmal, cebulę i czosnek. Dobrze zagnieść. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Z masy ziemniaczanej uformować 8 kotletów. Do każdego włóż po 1 kawałku sera. Dobrze zawiń i uformują owalny, płaski kotlet.

Rozgrzać olej na patelni. Smażyć zrazy z obu stron na złoty kolor.

Podawać posypane koperkiem  z mieszanką sałat, sałatką z ogórka lub pomidorową.

Beszamel - jak kupować ziemniaki?