Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami

2021-03-29
Szarlatanka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Tak, dobrze przeczytaliście, to nie pomyłka. Oto szarlatanka, a nie szarlotka, czyli lekkie ciasto z jabłkami rodem z kuchni ukraińskiej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 150 g masła stopionego
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki i oprószyć cynamonem, startą gałka muszkatołową i mąką.
  • Jajka ubić razem z cukrem do białości. Dodać stopione masło i dalej ubijać na wolnych obrotach.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Formę do pieczenia posmarować masłem, na dno wylać trochę ciasto. Następnie włożyć trochę jabłek, ponownie wlać ciasto i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut.
  • Wyjąć z piekarnik i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.