Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tak, dobrze przeczytaliście, to nie pomyłka. Oto szarlatanka, a nie szarlotka, czyli lekkie ciasto z jabłkami rodem z kuchni ukraińskiej. Zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 150 g masła stopionego
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki i oprószyć cynamonem, startą gałka muszkatołową i mąką.
- Jajka ubić razem z cukrem do białości. Dodać stopione masło i dalej ubijać na wolnych obrotach.
- Na koniec dodać przesianą mąkę i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Formę do pieczenia posmarować masłem, na dno wylać trochę ciasto. Następnie włożyć trochę jabłek, ponownie wlać ciasto i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 30 minut.
- Wyjąć z piekarnik i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.