Banosz, banusz - przepis na sycącą ukraińską potrawę z kaszy kukurydzianej
2022-02-28
łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Banosz, znany też jako banusz, to ukraińskie danie przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej ze śmietaną. Dodatkowo danie okraszone jest skwarkami i podawane z bryndzą. Wiemy, wiemy, to prawdziwe "lekarstwo na wątrobę"! Ale jednak zachęcamy do spróbowania banusza, bo choć do dietetycznych nie należy, to do pysznych na pewno. Przygotowanie banosza jest proste, a składniki łatwo dostępne.
SKŁADNIKI
- 200 ml tłustej śmietany
- 200 ml wody
- 125 g kaszki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 50 g wędzonego boczku
- 50 g sera bryndza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni wysmażyć pokrojony w kostkę boczek, by wytopił się tłuszcz i powstały chrupiące skwareczki.
- Śmietanę razem z wodą, cukrem i solą należy zagotować. Wodę można zastąpić taką samą ilością mleka - ale wtedy danie będzie jeszcze bardziej tłuste, choć kasza - smaczniejsza.
- Do gotującego się płynu bardzo powoli wsypać kaszę kukurydzianą, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Banosz jest gotowy dopiero wtedy, gdy na powierzchni pojawią się kropelki tłuszczu.
- Przełożyć gotową kaszę do miski, polać skwarkami oraz wytopionym tłuszczem i posypać rozkruszoną w palcach bryndzą.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej