Banosz, banusz - przepis na sycącą ukraińską potrawę z kaszy kukurydzianej

Banosz, banusz - przepis na sycącą ukraińską potrawę z kaszy kukurydzianej
Autor: Shutterstock Banosz, zwany też banuszem to bardzo proste. ale smakowite i sycące danie
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Banosz, znany też jako banusz, to ukraińskie danie przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej ze śmietaną. Dodatkowo danie okraszone jest  skwarkami i podawane z bryndzą. Wiemy, wiemy, to prawdziwe "lekarstwo na wątrobę"! Ale jednak zachęcamy do spróbowania banusza, bo choć do dietetycznych nie należy, to do pysznych na pewno. Przygotowanie banosza jest  proste, a składniki łatwo dostępne.

SKŁADNIKI

  • 200 ml tłustej śmietany
  • 200 ml wody
  • 125 g kaszki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 g sera bryndza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni wysmażyć pokrojony w kostkę boczek, by wytopił się tłuszcz i powstały chrupiące skwareczki.
  • Śmietanę razem z wodą, cukrem i solą należy zagotować. Wodę można zastąpić taką samą ilością mleka - ale wtedy danie będzie jeszcze bardziej tłuste, choć kasza - smaczniejsza.
  • Do gotującego się płynu bardzo powoli wsypać kaszę kukurydzianą, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Banosz jest gotowy dopiero wtedy, gdy na powierzchni pojawią się kropelki tłuszczu.
  • Przełożyć gotową kaszę do miski, polać skwarkami oraz wytopionym tłuszczem i posypać rozkruszoną w palcach bryndzą.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej