Kapitalne gołąbki po ukraińsku, z fasolą - przepis odpowiedni dla wegan

2022-02-28
Kapitalne gołąbki z fasolą po ukraińsku
Autor: Shutterstock Bezmięsne gołąbki są smaczne
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. 
  • Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę i cebulę, smażyć 3-5 minut. Zdjąć z patelni i zachować.
  • Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać pieczarki, smażyć do lekkiego zrumienienia. 
  • Fasolę odcedzić, połowę zmiksować na mus. Połączyć fasolę z fasolowym musem. Dodać smażoną marchewkę, cebulę i pieczarki. Przyprawić majerankiem, cząbrem i czosnkiem. Wymieszać. 
  • Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dusić 30-40 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Więcej przepisów na pyszne gołąbki z niecodziennymi farszami znajdziesz w galerii