Kapitalne gołąbki po ukraińsku, z fasolą - przepis odpowiedni dla wegan
2022-02-28
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gołąbki z białą fasolą po ukraińsku to pyszne danie bezmięsne. Przyprawy oraz warzywa nadają fasoli intensywny smak, który pokochacie od pierwszego kęsa.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty białej
- 2 puszki fasoli białej
- 300 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 300 ml wegańskiego rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do dużej ilości wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę i cebulę, smażyć 3-5 minut. Zdjąć z patelni i zachować.
- Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać pieczarki, smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Fasolę odcedzić, połowę zmiksować na mus. Połączyć fasolę z fasolowym musem. Dodać smażoną marchewkę, cebulę i pieczarki. Przyprawić majerankiem, cząbrem i czosnkiem. Wymieszać.
- Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dusić 30-40 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?